”Biblioteken ska vara en källa som bidrar till rätt och riktig information. Det här är extremt dåligt och omdömeslöst”, säger Niclas Lindberg, kulturchef på Västerås stad. Foto: Melker Blomberg/SVT

Internt coronaskämt på biblioteket i Västerås drev med sverigefinnar – blev viralt

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på biblioteket i Västerås formulerade nyligen en informationslapp med rutiner för att stoppa smittspridningen av corona, bra så långt. Men lappen, som var menat som ett internt skämt, var skriven på en påhittad blandning av finska och svenska och fick senare spridning i sociala medier.

På lappen syns både bibliotekets och Västerås stads logotyper, vilket gör att de uppfattas  som avsändare. I texten står bland annat ”nysi i armveckinen”.

Särskilt olämpligt då Västerås är ett finskt förvaltningsområde. Något som innebär att de finskspråkiga invånarna har vissa lagstadgade språkliga rättigheter. Kritiken i sociala medier lät inte vänta på sig och menar att lappen är kränkande mot en språklig minoritet.

Coronaviruset i Västmanland

– Jag beklagar att den här texten har fått sin spridning, den borde aldrig ha producerats med vår logga, säger Niclas Lindberg, kulturchef på Västerås stad.

Niclas Lindberg, kulturchef Västerås stad. Foto: Melker Blomberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet