Se klippet där vi får veta mer om striden om Västerås 1521. På tavlan ser vi Gustav Vasa slå sönder ölfat. Foto: Melker Blomberg/SVT

Kampen om Västmanland 1521: Västerås brändes och danskar förskansade sig i slottet

Uppdaterad
Publicerad

Efter slaget vid Badelunda den 29 april 1521 drog sig de danska styrkorna tillbaka till Västerås och Vasas trupper följde efter. Nu skulle det avgöras om vem som skulle ha makten i Västmanland för femhundra år sen.

På stadens torg hade danskarna satte upp ett försvar med skyttar. Men deras bössor skulle bromsa anfallet men inte påverka slaget nämnvärt

– Vad kunde danskar göra. De var ju slagna men för att kunna fly satte de helt enkelt eld på Västerås, säger Helena Arnell, Västmanlands läns museum.

Kampen om Västmanland 1521

Det danska försvaret drog sig tillbaka till klostret som låg vid Lillån och Västerås slott.

– Vasas trupper blev ju tvungna att släcka bränderna på Västerås gator och det gav danskarna tid, säger Helena Arnell.

Större delen av staden var nu i Vasas händer och soldaterna ville fira. Men Gustav Vasa var rasande om man ska tro tavlan som finns i Västerås stadshus. På bilden av tavlan längst upp ser man honom slå sönder ölfat. Man ville undvika samma katastrof som i Köping.

I klippet förklarar Helena Arnell hur slottet klarade en lång belägring. Det här är del 3 av 3.

Danskar på flykt satte eld på Västerås, berättar Helen Arnell, Västmanlands läns museum. Foto: Melker Blomberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om Västmanland 1521

Mer i ämnet