Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västerås stad har valt att bryta avtalet med vårdföretaget Personstöd Mälardalen AB. Hör kommunen och företaget självt i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Västerås bryter med vårdföretag – över tio miljoner kronor kan ha betalats ut felaktigt

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad har valt att bryta ett stort kontrakt för hemvård med Personstöd Mälardalen AB. Staden menar att de blivit debiterade tjänster som aldrig blivit utförda, till ett belopp mellan 12-15 kanske uppemot 18 miljoner kronor.

– Hela företaget är i chock, det här är inget som vi står för. Vi har 500 medarbetare och närmare 400 kunder, säger Maria Schiller, affärsområdeschef på Personstöd Mälardalen AB.

Västerås stad har sedan i april, efter ett tips, undersökt den utförda vården från företaget. Ärendet är också polisanmält. Enligt nämndordföranden ska staden blivit debiterade stora summor pengar för tjänster som inte utförts. Det ska handla om uppemot 18 miljoner kronor.

–Det är beklagligt, vi tappar en bra utförare som är mycket omtyckt, men vi måste följa de regler som finns och tillvarata skattebetalarnas intressen här, säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande äldrenämnden Västerås stad.

Företaget i chock

– Det är givetvis inget som företaget står bakom, är det så att det skulle förekommit så måste vi gå tillbaka och granska och se i så fall var det har brustit. Vi har rutiner vad gäller fakturering både inom företaget och hur det ser ut gentemot Västerås stad innan vi får ersättningen utbetald, säger Maria Schiller.

Från Personstöd Mälardalens sida ställer man sig mycket frågande till att kommunen inte sökt företaget för att reda ut om något fel begåtts av anställda.

– Om de fått in ett tips, tecken på att någonting inte fungerat korrekt så hade vi önskat att de hade hört av sig till oss, det har inte varit någon dialog alls med tjänstemännen, säger Maria Schiller.

Västerås stad har nu inlett ett arbete för att få tillbaka pengarna som sägs utbetalats felaktigt samt att de berörda vårdtagarna ska hitta andra kommunala eller privata alternativ.

– Nu inleds en process och vi kommer söka få tillbaka de pengar som vi tycker på felaktiga grunder utbetalats, säger Bengt-Åke Nilsson.

Skarp politisk kritik

Nämndens beslut att avsluta avtalet med Personstöd Mälardalen har fått skarp, intern kritik från oppositionen i äldrenämnden, tre ledamöter från M, KD och SD reserverade sig mot beslutet och skrev bland annat att nämnden handlat annorlunda i detta fall jämfört med tidigare, liknande fall, samt att:

”Utföraren har heller inte givits möjlighet att ta tillvara sin rätt eller att tala för sin sak. Nämnden har känt till förhållandena under flera månader, men utförarens rådrum har varit komprimerad och kort”

Anhörigvård fasas ut

Ärendet handlar bland annat om så kallad anhörigvård, där Västerås stad nu jobbar för att helt fasa ut den typen av vård.

– Västerås har varit en av få kommuner i mellansverige som har haft den möjligheten att ha anhörigvårdare, för vi kan nog konstatera att här är nog det mycket av problemet, och det är nog skälet till att nästan alla andra kommuner har avslutat möjligheten att ha anhörigvården, säger Bengt-Åke Nilsson.

Hör mer om ärendet i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdbluffen mot Västerås stad

Mer i ämnet