Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så lurades skattebetalarna på miljoner. Hör tidigare anställdas vittnesmål om fusket på Personstöd Mälardalen. Foto: Arkiv/SVT

Lista: Flera vittnesmål om fusket på Personstöd Mälardalen

Publicerad

Flera tidigare anställda på Personstöd Mälardalen vittnar om systematiskt fusk. Bland annat möttes en anställd av en kund som var mitt uppe i brödbak, fast hon i systemet var inskriven som sängliggande.

SVT Västmanland har varit i kontakt med fler än fem tidigare anställda på Personstöd Mälardalen, som har varit anställda på företaget de senaste sex åren. De tidigare anställda vittnar om att det förekom fusk på Personstöd Mälardalen under tiden de arbetade där.

”Vi uppmanades att fuska”

En tidigare anställd vi kallar ”Calle”, men som egentligen heter något annat, säger att det förekom uppmaningar från arbetsledare att ställa tillbaka klockan på mobilen så att det såg ut som att nattliga besök hos hemtjänstkunder var längre än de egentligen var.

Vårdbluffen mot Västerås stad

Skenanställningar bland anhöriganställda

Bland de anhöriganställda förekom skenanställningar, lögner om personers vårdbehov samt även att anhöriga inte fick den vård de hade rätt till, enligt de tidigare anställda.

Tony Blomqvist säger att ledningen för Personstöd Mälardalen aldrig har uppmanat personal att fuska och att de inte står bakom något systematiskt fusk.

I klippet hörs tidigare anställdas vittnesmål inifrån Personstöd Mälardalen.

Så gjorde vi granskningen

SVT Västmanland har granskat vad som ligger bakom Västerås stads hävande av hemvårdsavatalet med Personstöd Mälardalen.

Vi började med att begära ut dokument från Västerås stad. I dokumentationen framgick bland annat tidigare kritik som Västerås stad riktat mot Personstöd Mälardalen, som återkom både 2017 och 2021.

Vi fick också ut kommunens granskning av bolaget och andra dokument som Äldrenämnden har haft som bakgrund till att de har tagit beslutet att förbjuda anhörigvård i Västerås. Vi har fått det bekräftat att flera av uppgifterna i dokumenten handlar om anhörigvård som har skett på Personstöd Mälardalen.

Under granskningens gång har vi tagit kontakt med personer som har arbetat på Personstöd Mälardalen, och några har också tagit kontakt med oss. Deras identitet och arbetsförhållanden är verifierade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdbluffen mot Västerås stad

Mer i ämnet