Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eliseo Soria Reátegui, vd och rektor för Västerås Citygymnasium. Foto: Kujay Keita/SVT

Västerås Citygymnasium om Skolinspektionens kritik: ”Kommer överklaga till sista instans”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i juni som Västerås Citygymnasium fick beskedet att Skolinspektionen återkallar deras tillstånd att bedriva skolverksamhet. SVT har träffat rektor och vd Eliseo Soria Reátegui som berättar om kritiken och deras överklagan.

– Vi hade problem med ekonomin förut – inte nu. Därför tycker vi att den här anmälan är oproportionell, säger han.

Anledningen till beslutet är enligt Skolinspektionen återkommande ekonomisk misskötsamhet, under en längre tid.

I beslutet har de bland annat lyft anmärkningar från Skatteverket. Till exempel att vd och rektor Eliseo Soria Reátegui ska ha använt 280 000 kronor från ett tidigare dotterbolag till skolan, för att renovera och betala avgifter för en bostadsrätt han äger. Rektorn säger till SVT att han inte delar Skatteverkets bedömning, men vill inte kommentera det mer utan hänvisar till den fortsatta rättsprocessen.

Eliseo Soria Reátegui anser också att Skolinspektionen har fattat ett beslut utifrån tidigare omständigheter och att skolan har haft en stabil ekonomi under de två senaste åren.

Överklagat beslutet

I juli överklagade Västerås Citygymnasium beslutet och väntar nu på att det ska prövas i Förvaltningsrätten. Under den processen har skolan fortfarande rätt att bedriva skolverksamheten.

– Jag tror att vi har stora chanser att få tillbaka tillståndet, säger Eliseo Soria Reátegui.

Hur lång tid tar processen? 

– Jag kan tyvärr inte svara på det, vi har ingen uppskattningstid. Det kan bero på hur mycket domaren har att göra och hur omfattande målet är, säger Anna Klingeman, domstolshandläggare på Förvaltningsrätten.

Elevernas framtid

Om Skolinspektionens beslut slås fast är det Västerås stads ansvar att hitta nya skolor till eleverna. Enligt uppgifter till SVT har flera elever hört av sig.

– Nu när Västerås Citygymnasium har lämnat in en överklagan stannar hela processen, vi varken kan eller får lotsa vidare eleverna, säger Stefan Remne, verksamhetschef för kommunala gymnasieskolor hos Västerås stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.