Rungade ja till Northvolt. Foto: SVT

Rekordkort fullmäktige hälsade Northvolt välkomna

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet från Northvolt: att deras forskningsanläggning kommer att ligga i Västerås. Under ett extrainsatt fullmäktigemöte sa ledamöterna ett rungade ja till samarbetet.

Enda punkten på dagordningen var ett samarbetsavtal med Northvolt.

Samarbetsavtalet handlar bland annat om samarbetet mellan kommunala bolag och Northvolt, om marken där anläggningen ska ligga och om att ge stadsledningskontoret uppdraget att prioritera arbetet med företaget.

Batterifabriken Northvolt

”Grattis Västerås”

Ett enigt fullmäktige yrkade bifall till förslaget.

– Det här är inte den första, och inte den sista stora etableringen i Västerås, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det hade i och för sig varit roligt om Västerås hade fått hela etableringen, men det hade också varit ett större ekonomiskt risktagande om Västerås hade fått allt. Nu landar vi i en lösning som jag tror inte är helt fel, säger Jesper Brandberg (L), oppositionsråd i Västerås.

Även kommunalrådet Vicki Skure-Eriksson (C) var nöjd:

– Grattis klimatet, grattis Västerås, grattis Skellefteå och grattis Sverige, säger hon.

Marken ska säljas – och köpas

Northvolts forskningsanläggning kommer att ligga på Finnslätten i Västerås, intill korsningen Lugna gatan och Lundaleden.

I dag är det ABB som äger den marken, men innan den säljs till Northvolt kommer Västerås stad att köpa den, för att kunna förbereda marken med en väg, el, avlopp och fiber.

– Det är självklart att en kommun är med och bidrar till en företagsetablering, det är inte alls ovanligt, säger Lars Kallsäby (C) ordförande i Byggnadsnämnden i Västerås.

Att det blir just ABB:s mark som anläggningen kommer att byggas på, och inte Västerås stads egen, har att göra med att ABB:s mark är industrifärdig.

– Vi köper marken av ABB, och sen kommer ABB att få köpa mark av oss. Det blir som ett byte, säger Lars Kallsäby.

Västerås stad meddelar att direkta grannar har möjlighet att framföra åsikter under bygglovsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet