Johan Söderström, VD för ABB Sverige Foto: Daniel Hedström/SVT

ABB bygger batterifabrik – i båda städerna

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonavtalet med Northvolt gör att ABB nu kommer att vara med och bygga upp batterifabrikens verksamhet i både Skellefteå och Västerås. – Det är ju fördelen med att vara först, att man får någonting tillbaka, säger Sverigevd Johan Söderström.

Tidigare i processen kring den stora batterifabriken, innan det blev känt att den delas till Skellefteå och Västerås, slöts avtal mellan Northvolt och västeråsbaserade energijätten ABB.

En av få investerare

I och med samarbetsavtalet investerade ABB närmare 100 miljoner kronor.

Batterifabriken Northvolt

– Vi är ju den första stora samarbetspartnern som också då har fått möjligheten att vara med och bygga både demonstrationslinan och den stora fabriken som hamnar i Skellefteå, säger Johan Söderström vd för ABB Sverige.

– Vi kommer ju att fortsätta accelerera våra insatser och jobba nära Northvolt för att göra en fantastiskt fin fabrik som är världsledande och hållbar.

Så det var som en garanti att ABB skulle få bli en del av den här framtida satsningen?

– Ja det är ju fördelen med att man är först, att man får någonting tillbaks.

Ser positivt på utvecklingsdel i Västerås

Söderström ser positivt på att Västerås, där ABB:s huvudsäte finns, får ta del av Northvolts framtida satsning, med utvecklingsdel och demonstrationslina.

Kommer det här innebära att ni expanderar i Västerås och behöver anställa?

– Det kan jag inte spekulera i men det är klart att det känns väldigt positivt med den här nya teknikutvecklingen. Vi känner ju att behovet av den här typen av verksamhet kommer att finnas och den ligger väldigt nära det vi håller på med, säger Söderström bland annat.

Hur ser du på en eventuell ökande konkurrens utomlands ifrån när det gäller den här blivande batterifabriken, kan det dyka upp fler sådana här fabriker i Europa?

– Nummer ett är ju att konkurrens är bra, konkurrens leder till utveckling och man får aldrig vara rädd för konkurrens. Och om du tittar på den omställning som fordonsflottan står inför, att gå över till el och elbilar, så det är ju en otrolig utveckling vi ser framför oss och det kommer att behövas många sådana här fabriker. Och det är ju väldigt positivt då att det byggs en stor och fin fabrik i Sverige, säger Johan Söderström vd för ABB Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet