Det gamla ångkraftverket i Västerås är 100 år gammalt och har blivit ett hotell. Foto: Daniel Brodén/SVT

Västerås nya hotell har öppnat

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen slog Västerås nya hotell upp portarna för allmänheten. Det är The Steam hotel som har öppnat i det gamla ångkraftverket.

Bara några timmar innan invigningen jobbade fortfarande personalen med att få klart det sista i det nya hotellet. Kai Pasma, VD för The Steam hotel berättar att de ändå har legat bra till tidsmässigt.

– Vi har varit på detaljnivå de sista två veckorna med städning och småsaker. Men det är klart det är stressigt, det putsas in i det sista. Det är många års bygge som ska avslutas och vi vill ju ha det så fint som möjligt, säger han.

Kai Pasma, VD för Steam hotel är klädd så det ska påminna om år 1919, precis som resten av hotellet. Foto: Daniel Brodén/SVT

”hade varit billigare att riva”

Hotellet ligger i det 18 våningar höga och kulturminnesmärkta ångkraftverket som är 100 år gammalt. Mycket av orginaldetaljerna har sparats vilket var en medveten tanke.

– Vi har ju velat behålla så mycket som möjligt för att fortsätta vara äkta i det vi gör. Tittar vi kostnadsmässigt brukar jag säga att det hade varit billigare att riva och bygga om på nytt men då hade vi gått miste om själen och charmen, säger Kai Pasma.

Bidragit till nya jobb

Det nya hotellet har också bidragit med nya jobb till Västerås. Kai Pasma berättar att de idag har runt 120 helårsanställda men att de antagligen kommer ha runt 200 lönekuvert i månaden med extraanställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.