Kinakännaren Lars Ellström om Västerås samarbete med Jinan: ”Fanns en repressiv utveckling redan 2014”

Uppdaterad
Publicerad

Fram till januari 2020 samarbete Västerås med staden Jinan i Kina – gällande invånardialog och näringsliv. Samarbetet har kritiserats, bland annat från Kinakännaren Lars Ellström som menar att samarbetet var problematiskt redan när projektet inleddes 2015.

Under kommunstyrelsen träff i januari beslutade Västerås stad att samarbetet skulle avbrytas. Västerås stad skulle heller inte fullfölja det treåriga samarbetet som skulle pågå mellan 2019 och 2021.

– Kina är inte en demokrati. Vi vill vara med och ha ett demokratiskt utvecklingsarbete och vi ser att det är omöjligt med Kina, säger Anders Teljebäck (S) ordförande i kommunstyrelsen, och fortsätter:

– Vi inledde ett samarbete för ganska länge sedan och det var i en annan kontext. Nu ser det mycket annorlunda ut.

Taiwan – ett intressant exempel för invånardialog

Enligt sinologen Lars Ellström finns det flera intressanta länder att kolla på om Västerås stad vill utveckla invånardialogen och medborgarinflytandet. Taiwan ett intressant exempel menar han.

– De har genomgått en snabb process av demokratisering och där man på senare år byggt upp ett unikt system för medborgarinflytande. Detta med hjälp av sociala- och andra digitala medier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.