Höstterminen 2018 måste de som vill ha specialkost i skolan ha ett intyg. Foto: TT

Västerås stoppar önskematen i skolan

Uppdaterad
Publicerad
Elever som bland annat är laktosintoleranta eller glutenallergiker måste framöver ha ett intyg för att få äta speciallagad mat. Det har Västerås stad nu beslutat.

Beslutet kommer efter att flera skolkök i staden upplevt att det har blivit ett problem med elever som inte tycker om vissa maträtter, menar Vicki Skure-Eriksson (C), kommunalråd och ordförande i grundskolenämnden.

– Restaurangenheten signalerade för ett tag sedan att det här börjar bli ohållbart, säger hon.

Enligt grundskolenämnden utgör i dag andelen specialkoster i kommunens skolrestauranger 13 procent, och att en stor del av den procenten varken rör allergier eller överkänslighet.

Obligatoriskt sjukvårdsintyg

Från och med höstterminen 2018 kommer därför alla elever och pedagoger vara tvungna att visa upp ett obligatoriskt sjukvårdsintyg för specialkost baserat på medicinska skäl.

Intyget måste utfärdas av exempelvis en läkare, sjuksköterska eller en dietist och styrka att eleven eller pedagogen har en allergi, intolerans eller överkänslighet.

Kostnaderna kan öka

Enligt Skure-Eriksson kan ett stort antal önskemål leda till att de elever som verkligen behöver specialkost får fel mat. Samtidigt ökar kostnaderna för personal och livsmedel eftersom specialkost är dyrare att tillaga.

– Vi har sett att andelen med allergier betydligt lägre än andelen som i dag får specialkost. I Vissa skolor har vi sett att önskemålen ligger på 25 procent. Vi måste säkerställa att de som verkligen är allergiska får den mat de behöver, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer