Västerås vägnät kraftigt eftersatt

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer varje potthål och varje vägspricka i Västerås kommunala vägnät att kartläggas och analyseras. Men frågan är om pengarna räcker för att göra något åt skadorna.

Västerås har omkring 50 mil kommunala bilvägar och 38 mil cykelvägar. I sommar ska en firma kartlägga i vilket skick de är.

– Vi fotograferar, mäter och analyserar hela vägnätet för att kunna ge en bild av i vilket skick vägarna är och vilka underhållsbehov som finns, säger vägingenjören Jan Ragnestam.

Underhåll kraftigt eftersatt

För i behov av underhåll – det är de.

– Som det ser ut nu är underhållet av vårt vägnät kraftigt eftersatt, berättar Kent Nygren, chef på gatu- och trafikenheten i Västerås.

För att Västerås gator och cykelvägar ska hamna i topptrim bedömer Kent Nygren att hundratals miljoner kronor behöver skjutas till.

– Vi vet att vi inte riktigt ligger i fas när det gäller underhållet. Därför gjorde vi en värdering när det gäller bland annat beläggning, lysen och vägmärken och kom fram till att vi ligger ungefär 130 miljoner kronor back.

Ska ge underlag

Kartläggningen av hur omfattande skadorna på vägnätet är ska ge ett underlag för framtida insatser, men insatserna ser ut att inte räcka till på långa vägar.

– Vi skulle behöva satsa 130 miljoner kronor för att komma i den standard vi borde vara i. Men tyvär så har vi i år fått ett historiskt lågt underhållsanslag på fyra miljoner kronor, vi skulle behöva 30 miljoner kronor för att kunna hålla gator och cykelvägar i schack.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.