Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matteo Masoudi från Västerås forskar på vertikal odling. I klippet ovan berättar han om tre fördelar som vertikal odling har över traditionell odling. Foto: SVT

Västeråsaren Matteo utforskar vertikal odling: ”Kan implementeras på Mars”

Publicerad

Matteo Masoudi är en före detta student på Mälardalens högskola i Västerås och har sedan sin ingenjörsexamen i energi ägnat sig åt vertikal odling – konsten att odla på höjden. Nu vill han möjliggöra den här odlingsformen i större skala.

Enligt Matteo själv finns det flera fördelar med vertikal odling om man jämför med den traditionella metoden.

– Man kan i stort sett använda det överallt i världen, och då kan man utnyttja ytan som man odlar på. Egentligen finns det inga begränsningar på hur högt du kan odla. Detta skulle då kunna eliminera behovet av mattransporter till Sverige för vi kan då förse oss med all den odlingsbara maten vi behöver, säger han.

Inte anpassat efter våra förutsättningar

Själv grundtanken med vertikal odling är i sig ingenting nytt. Odlingsformen används redan i flera länder, däribland Nederländerna. Men att kopiera exakt samma teknik som holländarna använder sig av, menar Matteo, skulle inte bli bra.

– Deras system är anpassat efter deras förutsättningar och klimat. Vad vi försöker göra är att skapa ett system som är anpassat efter våra förutsättningar.

I videospelaren berättar Matteo om tre fördelar som vertikal odling har över traditionell odling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer