Genrebild. Foto: TT

Västeråsbolag misstänkt för jättebedrägeri – krävs på miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket kräver 1,7 miljarder kronor av ett bolag i Västerås. Enligt myndigheten är bolaget en del av ett gigantiskt internationellt momsbedrägeri, som bland annat kan härledas till företagare som förekommer i den så kallade Panamaläckan.

Västeråsaren som är företagets vd och enda styrelseledamot saknade helt erfarenhet av att driva företag när bolaget registrerades 2016. Trots detta så hamnade den första försäljningsfakturan för hans bolag, som påstås främst handla med IP-telefoni, på drygt nio miljoner kronor.

Enligt Skatteverket är bolaget ett så kallat skenföretag som är styrt av utomstående aktörer. Myndigheten menar bland annat att en maltesisk företagare som förekommer i den så kallade Panamaläckan haft ”kontroll på hela kedjan av transaktioner”.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Västeråsaren menar att allt har gått rätt till och att maltesen varit inhyrd som konsult eftersom denne hade ett stort internationellt nätverk.

Senast den 13 juli måste bolaget betala pengarna till Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet