Foto: TT

Västeråsföretag sålde leksaker trots anmälan av Kemikalieinspektionen

Publicerad

Genom ett EU-gemensamt projekt undersökte Kemikalieinspektionen ett antal elektriska leksaker från olika företag i Sverige. Ett av företagen har placering i Västerås och är nu anmälda gällande misstanke om brott på grund av att två av deras elektriska leksaker innehöll för högra halter av farliga ämnen.

Västeråsföretaget blev i mitten av december 2018 anmälda av kemikalieinspektionen till åklagarmyndigheten. Det till följd av att kemikalieinspektionen under 2018 analyserat ett antal elektriska leksaker utifrån förordningen (2012:861), som handlar om begränsningen av farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning.

– Testerna gjordes i samband med ett stort EU-gemensamt projekt och denna kontroll pågick i flera länder. Vi sökte efter företag som sålde denna typ av produkter och hittade företaget i Västerås. Eftersom vi tidigare inte gjort någon tillsyn på företaget kändes det relevant att göra det nu, berättar Frida Ramström som är inspektör för Kemikalieinspektionen.

Innehöll bly och kadmium

Kemikalieinspektionen beställde två elektriska leksaker från företaget i Västerås. Efter analysen av produkterna kunde det konstateras att produkterna innehöll halter av ämnena bly och kadmium som översteg gränsvärdena i förordningen.

– I detta fall var de förbjudna ämnena inuti produkterna, vilket innebär att barnen inte kommer åt kemikalierna ifall man inte plockar isär produkterna. Det som kan ställa till problem är när man slänger dem och ämnena hamnar i naturen eller vid återvinning av produkterna, säger Frida Ramström.

Enligt Kemikalieinspektionens anmälan uppger företaget i Västerås i ett brev från november 2018 att de slutat ta in de anmälda produkterna samt slutat sälja dem sin webbshop. Trots det kan man fortfarande köpa en av dessa produkter den 10:e januari 2019 som innehöll för höga halter kadmium och bly i företagets webbshop.

– Vi vill börja med att säga att vi självklart tar detta på största allvar och hade ingen som helst aning om den höga halten av de två kemikalierna som Kemikalieverket har påpekat om. Vi har slutat att sälja de två anmälda leksakerna vilket var Tamagotchi Pingvin och Haj Tandläkare-spel, men även påbörjat en närmare undersökning av våra övriga leksaker som säljs. När vi fick höra om anmälan stängde vi av köpfunktionen av de produkterna, men på grund av bristande rutiner har en av leksakerna fortfarande kunnat säljas, vilket nu är åtgärdat, säger företagets VD.

Vad ska jag som konsument tänka på när jag köper elektriska leksaker?

Visa

Enligt inspektören Frida Ramström på Kemikalieinspektionen brukar hon rekommendera konsumenter att köpa leksaker av högre kvalité och av kända varumärken. I produkter från ett okänt varumärke och av lägre kvalité är det större sannolikhet att det finns farliga ämen. Sedan kan konsumenten även kolla efter CE märkning på produkten, men märkningen är inte en garanti på att produkten inte innehåller för höga halter av kemikalier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer