Våtmarksparken på Johannisberg renar vatten, förstärker den biologiska mångfalden och blir en mötesplats för västeråsarna. Se hur parken är tänkt att användas och hör hur reningsprocessen går till i klippet. Foto: Olle Strandberg/SVT

Våtmarksparken på Johannisberg bidrar till bättre vattenkvalité i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Den drygt 15 hektar stora våtmarksparken ska både bidra till bättre vattenkvalité i Mälaren. Samtidigt som den ska förstärka den biologiska mångfalden och vara en plats att umgås på.

Projektet med våtmarksparken är ett samarbete mellan Västerås stad och Mälarenergi som har kostat närmare 30 miljoner kronor. Med bidrag från EU-projektet Life IP Rich Waters vars syfte är att förbättra vattenkvalitén i sjöar och vattendrag.

Den cirka 20 fotbollsplaner stora parken är främst till för att rena vatten men är även till för att västeråsarna ska få en plats att umgås på. Runt parken finns flera gångstråk och en grillplats. Parkering, en busslinje och planerade cykelbanor ska öka tillgängligheten till parken.

Klimat

– Det bästa med parken är att det blir en plats för oss här i Västerås att umgås på och grilla korv, ha en picknick eller spela brännboll eller vad man nu vill göra, säger Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås stad.

I klippet får du veta mer om syftet med parken och hur reningsprocessen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet