Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar verksamhetschefen på Västmanlands Tolkservice om intresset att tolka på ukrainska. Foto: Renata Bastos/SVT

Många vill bli tolk på ukrainska i Västmanland: ”Över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

Tolkutbildarna på Västmanlands Tolkservice ser ett stort intresse från folk som vill bli tolk på ukrainska. För närvarande finns det en första grupp på sex personer som är redo att tolka – men fler vill utbilda sig-

De som hittills har visade intresse att arbeta som tolk på ukrainska är etablerade personer som har bott längre i Sverige. Det som krävs är att bli godkänd på ett språktest, sedan får man gå en utbildning och lära sig om jobbet som tolk.  

– Utbildningen, som är på distans, arrangeras av Folkuniversitet Östersund och består av cirka 30 timmar där man går genom tolketik, tolkteknik och vad innebär att arbeta som tolk, säger Sara Walsöe Pedersen, verksamhetschef på Västmanlands Tolkservice.

Arbetet sker sedan efter behov och personalen anlitas per uppdrag.  

– De här personerna som går nu på utbildningen kommer anlitas när behov uppstår inom skolor och sjukvård, säger Sara Walsöe Pedersen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.