Foto: Jesper Mattsson/SVT

”Verktygsligan” på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män, från Fagersta och Norberg, som suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt häleri, släpptes ur häktet på onsdagseftermiddagen.

– De är alltjämt på sannolika skäl misstänkta för brott men jag har bedömt att det inte länge finns tillräckliga skäl för att hålla dem häktade, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg.

Det indikerar att polisen har god bevisning mot männen som misstänks ha tjänat miljonbelopp efter att ha sålt stulna verktyg och industrimaskiner på olika annonssajter på nätet. Enligt polisen har stora delar av godset stulits vid inbrott i Stockholmsområdet, Örebro och Uppsala.

Försäljningen har drivits som i ett bolag och enligt polisen har männen gjort det tillsammans och i samförstånd men haft olika uppdrag i ”firman”.

Utredningen fortsätter

Polisen hade spanat på männen i flera månader innan de slog till. Tidigt på morgonen den 16 november greps de i sina bostäder.

Enligt åklagaren fortsätter utredningen med oförminskad kraft.

– Beslut i åtalsfrågan förväntas fattas om ett par månader, eventuellt i månadsskiftet april/maj, säger Fredrik Sandberg.

Männen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.