Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ingen mänsklig rättighet att ha djur och många blandar ihop djursjukvård med humanvård, som är statligt subventionerad, säger Marlene Areskog. Foto: Hanna Eklund/SVT

Veterinärjätten om priserna: ”Alla måste dela på kostnaden”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges två stora aktörer på marknaden för djursjukvård svarar nu på kritiken mot allt högre priser.

– Det handlar om att vården har blivit mer avancerad, vilket djurägarna själva har krävt, säger Marlene Areskog, veterinärmedicinsk chef på Evidensia.

Enligt Marlene Areskog har synen på husdjur förändrats och ägarna kräver bättre vård. Hon säger att Sverige idag ligger före de flesta andra länder, bland annat i arbetet med antibiotika.

– Förr kunde vi sätta in antibiotika och så var det klart men när vi måste hitta andra typer av behandlingar kan det också påverka priset.

Men kan du förstå att hundägare kan få en chock när en till synes enkel ögoninflammation kostar flera tusen kronor?

– Ja det kan jag, men det är väldigt dyrt att ha avancerad utrustning och specialistkompetens på jourtid och alla måste givetvis vara med och dela på den kostnaden.

Många är försäkrade

Idag har inget annat land i världen så stor andel hundar och katter med veterinärvårdsförsäkring som Sverige, enligt siffror från Agria, vilket innebär att nio av tio hundar och mer än hälften av alla katter är försäkrade.

Enligt branschorganisationen Svensk Försäkring kan en anledning till att marknaden för djurförsäkringar växer vara att fler svenskar valt att skaffa djur under pandemin, men också att veterinärkostnaderna ökar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.