Lars Björk, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet, berättar om hur förbundet ser på vargfrågan i Västmanland. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Jägareförbundet: ”Vi måste minska med 2-3 vargrevir Västmanland”

Uppdaterad
Publicerad

Minska koncentrationen av varg ordentligt, genom att skjuta av 2-3 vargrevir. Det menar Jägareförbundet behövs för att bland annat få upp beståndet av älg i delar av Västmanland.

– Vi har sagt att vi kan acceptera ett vargrevir i Västmanlands län, men nu är vi delaktiga i sex revir i Västmanland och då kommer det här med att älgstammen är på väg att minska så mycket att det snart inte blir något kvar till jägarna, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet.

Viltstammarna och rädsla om hundarna

Minskade viltstammar av främst älg, och det faktum att många jägare inte vågar släppa sin hundar vid jakt i vargområden. Det är de två huvudorsakerna till att de allra flesta jägare enligt Jägareförbundet vill att vargstammen i Västmanland ska minskas.

– Vi måste minska med inte bara ett revir utan här måste man ta bort ett par-tre revir för att få någon effekt på det här, det måste till ett ordentligt krafttag och minska koncentrationen i de här områdena med vargrevir, säger Lars Björk.

Hör mer av Lars Björk i klippet ovan.

Viltkamera: Här lufsar vargarna förbi länsstyrelsens kamera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.