Det är svårt för utomstående att förstå vad det innebär att leva med typ 1-diabetes. I videoklippen nedan delar 13-åriga Ida Trossmo med sig av sin vardag. Foto: privat

Videodagbok: Idas tonårsvardag med typ 1-diabetes

Uppdaterad
Publicerad

13-åriga Ida Trossmo i Västerås lever sin tonårsvardag precis som andra. Med bland annat skola, kompisar, fredagsmys och träning. Den stora skillnaden mellan henne och kompisarna är att Ida har typ 1-diabetes. Den jonglerar hon dygnet runt – här delar hon med sig av det i en kort videodagbok.

Under några veckor har Ida Trossmo dokumenterat delar av det som händer i hennes vardag i videoform i sin telefon. Klippen har hon delat med SVT Nyheter Västmanland. Syftet har varit att försöka visa delar av vad det kan innebära att leva en tonårsvardag med typ 1-diabetes.

Ida Trossmo har haft typ 1- diabetes sedan hon var ett år och åtta månader gammal. Att alltid behöva ligga steget före. Att försöka planera när och vad att äta och att ständigt hålla koll på sitt blodsocker – och försöka justera det med socker eller insulin, dygnet runt. Det är en del av hennes, och andras, vardag som lever med den kroniska sjukdomen.

Varje år får omkring 900 barn i Sverige diagnosen typ-1 diabetes. I Västmanland handlar det årligen om mellan 25 och 30 barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.