Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir mer arg och irriterad – på typ allt!” Det är skillnad på att vara fem år och att vara tonåring och leva med diabetes. Här träffar SVT Ida Trossmo. Igen. Foto: Jenny Berggren / SVT

Ida om sin diabetes – 8 år senare: ”Jag styr mycket mera själv”

Publicerad

Då blev hon sur och trött när blodsockret låg för lågt eller för högt. Nu blir hon mer arg och irriterad. Att vara tonåring med typ-1 diabetes är något av att få ”extra allt” – och lite till. Här träffar SVT Ida Trossmo igen, efter åtta år.

Ida Trossmo fick diagnosen diabetes typ 1 innan hon fyllt två år.

När SVT träffade henne och familjen i Västerås första gången var Ida fem. Då var det mamma och pappa som hanterade allt kring diabetesen – mätte hennes blodsocker, räknade kolhydraterna hon åt, doserade insulin genom pumpen på kroppen därefter, gav henne att äta och dricka på natten när blodsockret dippade, som ryckte ut till förskolan när det blev akut och som höll koll, dag som natt. Bland annat.

Ett heltidsjobb med ständig oro.

Åtta år senare

När SVT efter åtta år träffar familjen igen har Ida hunnit bli tonåring, och vissa saker har förändrats.

Bättre hjälpmedel och larm som går nattetid om blodsockret blir för lågt är exempel som underlättat. Men det är fortfarande tufft med ett konstant hanterande av sjukdomen som är svårt att beskriva, berättar Idas mamma, Johanna Trossmo.

Enligt Diabetesfonden har unga med typ 1-diabetes ökad risk för psykisk ohälsa. Forskning visar att sjukdomen medför stora krav som kan innebära ökad stress och oro. Också att unga, när livet och kroppen förändras, kan ha extra svårt att hitta balans mellan insulinbehandling, kost och träning.

I videon reagerar Ida Trossmo på videon från när hon var fem år, och familjen berättar hur vardagen med diabetes har förändrats.

Idas videodagbok: Tonårsvardagen med typ 1-diabetes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.