Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
5 diabetesföräldrar – 5 myter: ”Det här vill vi att omgivningen ska veta” Foto: J Berggren, E Krell /SVT

Diabetesföräldrarna slår hål på myterna: Det här vill vi att folk ska veta

Publicerad

Det finns mycket okunskap och en hel del missuppfattningar om typ 1-diabetes i samhället. Det vittnar inte minst föräldrar till barn med diabetes om.

– Det allra värsta som kan hända det är ju att grabben blir medvetslös och någon ger insulin. Det kan vara dödligt, säger Per Hägg, som både är ”diabetespappa” och har sjukdomen själv.

När Per Häggs son Liam var två år gammal fick han diagnosen diabetes typ 1. Några år senare var det Pers tur.

I dag är Liam tonåring.

– Fördelen att vara två är ju att Liam alltid har kunnat vända sig till mig, prata med mig och att vi haft varandra att bolla med, säger han.

SVT Nyheter Västmanland har träffat flera familjer med barn med diabetes typ 1. De, och även barndiabetesteamet på sjukhuset i Västerås, berättar att det ofta finns en okunskap och många missförstånd kring diabetes typ 1 i samhället.

Per Hägg tycker att det blivit bättre generellt med åren, men att många gamla vanföreställningar lever kvar – något som kan få konsekvenser på olika plan.

Till exempel leda till mobbning och utsatthet när andra barn tror att det smittar, eller till livsfara om omgivningen agerar fel när barnet hamnar i ett tillstånd med alldeles för högt eller lågt blodsockervärde. Bland andra Sveriges radio har rapporterat om elever som fått insulinöverdoser.

Men det finns ju många olika allvarliga och kroniska sjukdomar dör ute, är det rimligt att kräva att alla ska ha koll på just diabetes?

– Man behöver ju inte kunna allt! Men det här är en sådan pass vanlig sjukdom som många också har i sin omgivning, säger Per Hägg.

I klippet ovan: Deras barn har diabetes – det här vill de att omgivningen ska förstå.

Sagas diabetes kom som en chock för familjen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har knappt godkänt i matte, hur ska det här gå?” I klippet berättar föräldrarna om hur de första två månaderna efter dottern Sagas diabetesdiagnos varit. Foto: Fredrik Gustafsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.