Den unga mannen ska bland annat ha begärt ytterligare förhör då en medåtalad ska ha ändrat sina uppgifter.
Riksåklagaren skriver dock att den medåtalade bedömts ha låg trovärdighet i tingsrätten och tillägger därför att de nya uppgifterna inte utgör något skäl att ta upp målet.
Vill bli frikänd
Den unga mannen dömdes av både tingsrätten och hovrätten till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader. Han var den ende som inte fick sitt straff mildrat i hovrätten, eftersom domstolen ansåg att han försökt hindra en av de andra tonårspojkarna från att släcka branden.
I överklagandet yrkar han att han ska frikännas eller i andra hand dömas till allmänfarlig vårdslöshet och att påföljden ska vara ungdomsvård. Den unga mannen dömdes i hovrätten för grov mordbrand till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader.
Det är nu upp till HD om prövningstillstånd ges.
Prövningstillstånd – Högsta domstolen
Alla mål som överklagas till Högsta domstolen tas inte upp till prövning. För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först har lämnat så kallat prövningstillstånd.
Högsta domstolen får in cirka 5.100 ansökningar om prövningstillstånd per år. Endast cirka 140 av dem får prövningstillstånd. Om Högsta domstolen beslutar att inte meddela prövningstillstånd kan det beslutet inte överklagas, hovrättens avgörande är då det som ska gälla.
Källa: HD