Foto: Michael Probst/AP Fredrik Sandberg/TT

Vill se fler sökande till Klimatklivet

Publicerad

Sedan 2015 har bland annat kommuner, företag och organisationer haft möjlighet att söka ett ekonomiskt stöd till egna innovativa lösningar, som kan bidra till mindre utsläpp. Mälarenergi är ett av de bolag som sökt stödet och har precis avslutat ett projekt, som till hälften bekostades genom Klimatklivet.

För tre år sedan beslutade regeringen om ett nationellt klimatinvesteringsstöd, som fick namnet Klimatklivet. Stödet finns att söka för bland annat företag, stiftelser och kommuner, men inte för privapersoner.

– De första åren hade vi ungefär 8 ansökningar per ansökningsomgång, men efter i vintras har vi fått in hela 40 ansökningar, berättar Robert Axelsson, klimatstrateg på Länsstyrelsen.

I vintras fokuserade de nämligen på att nå ut till lantbrukare runt om i landet och uppmärksamma dem på att stödet finns att söka. De fick ett stort gehör och flera av ansökningarna som kom in innehöll innovationer som hittills aldrig tidigare har genomförts.

De absolut vanligaste ansökningarna som kommer in handlar om ladd-infrastruktur eller biobränsle av olika slag. Mälarenergi sökte stödet för cirka två år sedan, i samband med att de skulle bygga laddstationer för elbilar i sina ägokommuner. Laddarna har nyligen färdigställts runt om i länet och pengarna de sökte från Klimatklivet täckte hälften av kostnaden, något som hade stor betydelse för projektet.

-Man kan se det på två sätt. Antingen att vi byggde dubbelt så mycket, eller att det gick dubbelt så fort, säger projektledaren Nicklas Hällman på Mälarenergi.

Fördelningen mellan länen beror på hur klimatnyttiga själva projekten i ansökningarna är. Sökande kan bli beviljade allt ifrån några tusenlappar till miljontals kronor. Höstens ansökningsomgång är öppen till och med 27 september och besluten planeras till december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.