Foto: Robert Gustavsson/SVT

Vinnare och förlorare i svensk natur ställs ut

Publicerad

Vinnare och förlorare i svensk natur är en fotoutställning med bilder på svenska djur. Bilderna är tagna av Sveriges främsta naturfotografer och har premiär på lördag på Västmanlands läns museum.

Utställningens bilder visar att naturen inte är statisk, utan hela tiden är föränderlig. Några arter går det bra för och några går det sämre för. Ibland förstår vi orsakerna, ibland inte.

Ofta har människan spelat en roll i förändringarna, till exempel genom jordbruk, skogsbruk och jakt. Men ibland finns inga förklaringar varför en art minskar eller ökar.

– Några djur av de som är vinnare kan även vara kontroversiella, vargen till exempel. Ett annat exempel är vildsvinet som kom tillbaka 1976 efter att ha smitit ut ur ett hägn och därefter spritt sig trots att människan försökt begränsa den, säger Helena Arnell som är utställningsproducent på Västmanlands läns museum.

Mest vinnare

Staren och sånglärkan är några av förlorarna i utställningen som har flest vinnare enligt Helena Arnell.

– Känslan för mig efter att ha sett utställningen är att det finns vägar och sätt som gör att naturen vinner.

Fotoutställningen “Vinnare och förlorare i svensk natur“ invigdes på Naturhistoriska riksmuseet 2016 och har sen turnerat i landet. Västerås blir tredje stället den visas på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.