Smyglyssna på en av de guidade turerna och hör hur Hästmuseét fungerar. Foto: SVT

Virtuellt hästmuseum invigs på Strömsholm

Publicerad

Idag invigs Hästmuseum Strömsholm. Det är ett virtuellt museum som kommer ta med besökarna på en resa bland Strömsholms sevärdheter.

– Det är en app med fem stycken guideslingor som tar besökaren runt Strömsholmsområdet, säger Marie Lundmark, projektledare för Hästmuseum Strömsholm.

I appen kan du höra allt från berättelser om ridhus och hästar till slott och drottningekar. Idén till muséet föddes ur ett leaderprojekt ett EU-finansierat projekt, som destination Strömsholm hade för några år sedan.

Marie Lundmark är projektledare för Hästmuseum Strömsholm Foto: SVT

– Vi hade säsongavslutning och vi gled ner på Ladugrådssjön på en flotte och så var det någon som utbrister, med hela stallområdet och slottet tornade upp sig bakom oss, hästmuseum! Det var starten på hästmuseet, säger Marie Lundmark.

”Vill ta hand om besökarna”

Efter den säsongsavslutningen har förstudier och workshops gjorts för att ta fram det bästa sättet att visa upp Strömsholms sevärdheter på. Det ledde till att de frångick det klassiska muséet, med gamla saker i en lokal, och bestämde att använda sig av guidade turer i en app.

– Vi vill ju ta hand om besökarna som kommer hit och vi vill få dem att upptäcka Strömsholm och att röra sig på hela området.

Fått bra respons

Appen invigs idag, på Sveriges nationaldag, i samband med Strömholmsdagarna och Kronprinsessparets besök. Men redan nu har appen fått en enorm respons från människor.

– Det är helt otroligt, både från hästintresserade och icke hästintresserade. Någonstans har man längtat efter det här tror jag, säger Marie Lundmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.