Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnärerna Jan Dahlberg och Elisabeth Billander håller i Studio Kolingen i Riddarhyttan. Ester Cavallin, som är ursprungligen från Skåne, tycker att den bergslagska naturen är magisk. Foto: Iris Tiitto/SVT

Studio Kolingen vill bli kreativt centrum i Bergslagen – åtta konstnärer på plats i nytt projekt

Uppdaterad
Publicerad

Studio Kolingen, med konstnärerna Elisabeth Billander och Jan Dahlberg, har bara funnits i ett år i Riddarhyttan men har ambitionen att etablera sig som en mötesplats för kreativitet.

– Jag blev drabbad när jag hamnade i den här miljön och tycker att den är väldigt intressant. Det tror jag att andra också tycker, säger Elisabeth Billander.

I deras senaste projekt ”Makers Space”, som är ett pilotfall, samlades åtta konstnärer från Sveriges avlånga land för att helt förutsättningslöst se vad som händer med den kreativa processen i den specifika miljön som Bergslagen erbjuder.

–  I Makers Space jobbar man med en massa olika tekniker och med Riddarhyttans omgivningar som utgångspunkt. Då är det gruv- och järnindustrin som åker fram. Det är bara naturligt, säger Jan Dahlberg.

Möte för kreativitet

Den fem dagar långa workshopen är menat som ett möte för kreativitet och inspiration där konstnärerna tar med sig idéerna hem för en fortsättning.

Projektet är finansierat av Region Västmanland i samarbete med organisationen Ideell Kulturallians.

Se i klippet vad konstnärerna har skapat i den mystiska bergslagsnaturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.