Hör hur näringsminister Ibrahim Baylan ser på satsningen i Västerås. Foto: SVT/TT

Ytterligare batterisatsning i Västerås: 238 miljoner kronor till Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Northvolt ska få 238 miljoner kronor i stöd för utveckling av battericeller och utbyggnad av ett elektrifieringscampus för batteriforskning i Västerås. Beskedet gav näringsminister Ibrahim Baylan på torsdagen.

– Det vi gör är att försäkra oss om att Västerås kan vara ett europeiskt val för hållbara batterier, säger han.

Uppdraget att dela ut stödet ges till Energimyndigheten och bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Stödet är kopplat till Sveriges och företagets medverkan i det europeiska projektet EuBatIn, European Battery Innovation (se faktaruta).

– Regeringen har satt upp målet att Sverige ska bli världens första fossilfria värlfärdsland. För att det ska vara möjligt måste vi elektrifiera storskaligt och då behövs det hållbara batterier, säger Baylan.

Northvolts kommunikationschef säger till Vlt att det är glada nyheter och att företaget har ambitioner att fördubbla sin verksamhet i Västerås. Något som också på sikt kommer att innebära nyrekryteringar.

– I dag är vi uppåt 400 anställda i Västerås, men vi kommer att växa signifikant under åren framöver, säger Jesper Wigardt till Vlt.

Projektet EuBatIn

Utarbetades och anmäldes gemensamt av Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Polen, Slovakien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike.

Under de kommande åren ska de tolv medlemsländerna bidra med upp till 29 miljarder kronor i finansiering.

Projektet ska omfatta 42 direkta deltagare, däribland små och medelstora företag och nystartade företag med verksamhet i en eller flera EU-länder.

Det övergripande projektet, som är ett så kallat viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI) förväntas vara slutfört senast 2028.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.