Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Zara Nilsson om sitt julklappsengagemang. Foto: Jenny Berggren/SVT

Zara i Surahammar samlar in julklappar till barn i skyddade boenden: ”Känns jättebra i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Barn som hastigt omhändertagits i jourhem eller som bor med sina mammor i skyddade boenden får inte glömmas bort i jultider. Det menar Zara Nilsson i Surahammar som på några dagar fått igång en julklappsinsamling.
– Det känns jätte-, jättebra i hjärtat att få göra det här, säger hon, överraskad över responsen.

Såhär i jultider startas många insamlingar för att hjälpa familjer med pressad ekonomi, hemlösa och på olika sätt utsatta människor med mat, värme och julklappar.

När SVT träffar surabon Zara Nilsson ligger ett 20-tal julklappar inslagna och märkta i hennes soffa. De flesta har dock redan packats ner. Responsen på hennes inlägg i sociala medier har varit över förväntan de senaste dagarna, säger hon. 

– Det är förstås jätteroligt eftersom det blev med lite kort varsel, det är ju bara några dagar sedan jag startade, säger hon.

I klippet berättar hon mer om tanken bakom och om hur julklapparna ska delas ut.

Jourhem / skyddat boende

Visa
  • Jourhem

Tar emot barn och ungdomar som behöver placeras akut medan socialtjänsten utreder hemförhållanden och långsiktiga behov. Barnet bor i jourhemmet en kortare tid, antingen i väntan på att åka tillbaka till sin familj eller på att placeras i till exempel familjehem.

  • Skyddat boende

Ett boende där till exempel en kvinna som bryter upp från ett våldsamt förhållande kan bo med sina barn och få stöd i processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer