Från vänster: Marcus Friberg (MP), Peter Danielsson (M), Maria Winberg Nordström (L) och Lars Thunberg (KD). Foto: Winnie Gravlund

Helsingborg kan få centrum för vattenlekar

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg finns redan många badplatser längs kusten. Nu vill politikerna bygga ytterligare en anläggning – Oceanbadet.

Från Utvälinge i norr till Fortuna i söder. Längs kusten däremellan ryms det  23 badplatser inom Helsingborgs kommun.

Om några år kan det komma ytterligare en. En majoritet av fullmäktiges ledamöter står nu bakom ett förslag om en helt ny badanläggning nästan mitt i centrala Helsingborg -  Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet från den styrande blågröna alliansen samt Socialdemokraterna.

År 2023 kan det nya Oceanbadet stå klart på det blivande bostadsområdet H+ på tio minuters promenadavstånd från Knutpunkten.

Pengar till annat

Bara Centerpartiet, som också är med och styr Helsingborg, säger nej. Partiet ser en risk för att det blir för dyrt att driva badanläggningen och tycker att de pengarna kan användas till annat, som skola och omsorg.

Det är avkastningen från Dunkersfonden som ska betala byggnotan för Oceanbadet. Hur stor den blir är oklart, men liknande anläggningar i andra kommuner har kostat omkring 500 miljoner kronor, enligt politikerna.

Driften kan däremot komma att betalas med skattepengar. Men hur mycket det handlar om är oklart ännu, den frågan ska nu utredas.

Simskola för barn

Vattenanläggningen ska rymma havsbad, äventyrsbad, badhus, utomhuspooler, aktivitetsplatser för paddling med kajak, dykning och mycket annat.

– Ett centrum för vattenlekar, sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Men Oceanbadet ska dessutom ge fler barn chansen att lära sig simma. I årskurs sex ska alla kunna det, enligt läroplanen.

– Samtidigt råder det en stor brist på simskoleplatser, konstaterar kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L).

Till hösten väntas kommunstyrelsen säga ja till en utredning som tillsammans med föreningar i staden ska ta fram ett förslag.

Sedan landar frågan i knäet på det nya fullmäktige som ska styra Helsingborg efter valet i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.