Det tog hus i helvete när anteckningar av ambassadör Darroch som bara var avsedda för den innersta diplomat- och regeringskretsen läckte ut till pressen i veckoslutet.

London beklagar läckan – inte innehållet

Publicerad

Westminster försöker dämpa skadan, men stöder sin ambassadör i Washington.

Det är kontentan av uttalandena i London sedan ambassadör Kim Darrochs konfidentiella anteckningar om president Donald Trumps styre i Vita huset läckt ut.

– Jag har gjort klart att jag inte delar ambassadörens bedömning av vare sig den amerikanska ledningen eller relationerna med den, men jag försvarar hans rätt att göra den uppriktiga bedömningen, säger utrikesminister Jeremy Hunt enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det är naturligtvis beklagligt att detta inträffade, säger premiärminister Theresa Mays talesman enligt Reuters och lägger till att ”kontakter har tagits med Trumpregeringen, där det förklaras att vi anser denna läcka oacceptabel”.

Han tillade att ambassadörer måste ha förtroendet att göra ärliga utvärderingar även om regeringen inte delar åsikterna.

”Dysfunktionell”

Det tog hus i helvete när anteckningar av ambassadör Darroch som bara var avsedda för den innersta diplomat- och regeringskretsen läckte ut till pressen i veckoslutet. Där beskrev Darroch president Trump som ”oduglig” och hans regering som ”unikt dysfunktionell”.

President Donald Trump och gick i gång på Twitter med förolämpningar:

”Den knäppa ambassadören som britterna prackade på USA är inte någon som vi är förtjusta i, en väldigt korkad kille.”

Jagar den som läckt

Nu hotar utrikesminister Hunt med ”allvarliga följder” för den eller de som läckt ut de förtroliga anteckningarna till pressen. Han säger till tabloiden The Sun att han visserligen inte har några bevis men att en utredning av läckan även måste undersöka om den åstadkommits med hackande från någon fientlig stat som Ryssland.

Enligt tidningen The Daily Telegraph har ett hundratal personer i utrikesdepartementet och andra delar av regeringen tillgång till den sorts ambassadörs-pm som nu läckt ut.

Förre ambassadören Christopher Meyer säger till BBC att ”det är uppenbart att det var någon som avsiktligt ville skada sir Kims ambassadörsskap för att göra hans ställning ohållbar och få honom ersatt med någon mer kongenial med läckaren”.

”Figurer som Darroch”

Pressens spekulationer har zoomat in på maktkampen inom Konservativa partiet.

Den som efterträder Theresa May som partiledare om ett par veckor får utse Darrochs efterträdare när hans mandat löper ut i januari.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som länge varit en sten i skon för Storbritanniens regeringar, har sagt att ”figurer som Darroch” inte kommer att ”vara med längre” om Boris Johnson vinner partiledarskapet.

Boris Johnson har agiterat ivrigt för brexit, och nu påminner tidningarna om att Farage faktiskt kandiderade till USA-ambassadör när Darroch fick den posten. The Guardian skriver att Trump skulle uppskatta en ”sann brexitör” som Londons utsände. Fast Vita huset har förstås inget formellt inflytande på vem som utses.

”Inte diplomat”

Farage har träffat Trump flera gånger. Han har kallat Darrochs pm ”oansvariga” men tonar nu ner sin lust till ambassadörsjobbet.

– Jag är inte en diplomat, och det är en rejäl underdrift, säger han till BBC.

Men tillägger att han ”skulle kunna bli användbar” för att skapa bättre relationer ”med ett styre där vänner till mig ingår”.

Kim Darroch bör självklart sitta kvar, konstaterar förre utrikesministern William Hague och påpekar att inga amerikanska ambassadörer blev sparkade efter Wikileaks massavslöjande 2010 av deras mycket kritiska bedömningar av olika världsledare.

– Man kan inte byta ut en ambassadör på värdlandets begäran. Det är deras jobb att göra en ärlig värdering av vad som händer i det landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.