Lööf (C) till Åkesson (SD): ”Ni är någon-annanstans-demokrater”

Publicerad

I SVT:s slutdebatt hettade det till när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf debatterade klimatfrågan. Åkesson påpekade att han tycker att de andra partierna har ett alldeles för stort nationellt fokus något som fick Annie Lööf att lyfta på ögonbrynen.

– Ni säger att ni är Sverigedemokrater men egentligen är ni ”någon-annastans-demokrater”, sade hon.

Kvällens andra ämne i SVT:s slutdebatt var ”Klimatet”. Liksom i de andra ämnena fick två partiledare 45 sekunder vardera på sig att presentera sina viktigaste förslag. I det här fallet Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C).

Jimmie Åkesson passade under sina 45 sekunder på att lyfta vikten av att investera utomlands, något som han återkom till senare.

Val 2018 – #dinröst

– Vad hjälper det att vi lägger massor med miljarder på att minska våra utsläpp på marginalen, när vi kan använda en bråkdel av det för att minska utsläppen i andra delar av världen där de sker mycket mer utsläpp och där det är mycket mer billigt att minska utsläppen? Jag kan inte förstå detta, ni är ju alltid antinationalister men när det gäller klimatfrågan då är ni 100 procent nationalister, sade Åkesson.

Annie Lööf höll med om vikten av att investera utomlands men påpekade också vikten av att föregå med gott exempel.

– Ni vill stoppa huvudet i sanden i en av vår tids största ödesfrågor. Ni säger att ni är Sverigedemokrater men egentligen är ni ”någon-annastans-demokrater”, dvs någon annan ska fixa det men inte vi, vi måste också ta ledarskap, sade hon.

Annie Lööf passade också på att påpeka att Sverigedemokraterna dragit sig ur flera internationella avtal som exempelvis Parisavtalet.

– Vi säger inte nej till Parisavtalet, svarade Åkesson (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet