Lööf vill se kvinnlig statsminister: ”Viktigt för jämställdheten” Foto: SVT

Lööf vill se kvinnlig statsminister: ”Viktigt för jämställdheten”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har aldrig någonsin haft en kvinnlig statsminister. Nu berättar Centerpartiets Annie Lööf i Skavlan om förhoppningarna om att någon gång få se en kvinna på den yttersta posten.

– Det vore väldigt viktigt för jämställdheten, säger hon.

När Annie Lööf får frågan om vem det skulle kunna bli svarar hon att det vore väldigt viktigt för jämställdheten i Sverige med en kvinnlig statsminister

– Jag hoppas att jag under min livstid, och min dotter under sin livstid, får vara med om att Sverige också får en kvinna på den yttersta posten.

Regeringsbildningen

Skulle det kunna bli du?

– Rent teoretiskt skulle det kunna vara jag. Alla partiledare är ju sugna på att bli statsminister. Men man måste också konstatera att jag leder ett parti som har 8,6 procent. Ska man kunna få kraft i sin politik och i sin regering så behöver man några procent mer, säger Annie Lööf.

”Nej måste bytas ut till ja”

Annie Lööf beskriver den pågående regeringsbildningen och sonderingssamtalen som ”en följetong av nej” – men att det inte är tal om något politiskt kaos.

– Några nej måste bytas ut till ja för att vi ska få en statsminister och en regering i Sverige. De här fyra veckorna har vi använt till förtroendefulla samtal och jag tror att det är det som är vägen framåt, säger Annie Lööf.

Fortsatt stängd dörr mot V och SD

Annie Lööf är också tydlig med att hon fortsatt inte vill ge något politiskt inflytande till Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– Det är sex partier där mellan som står för 75 procent av väljarna. Jag tycker att vi måste vara vuxna nog att kunna föra ärliga och förtroendefulla samtal för att hitta blocköverskridande lösningar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet