Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson. Foto: Pressbild/Pavel Maria

Moderaterna: Vi står redo att lägga egen budget

Uppdaterad
Publicerad

Senast den 15 november ska riksdagen rösta om en ny budget. Om det inte finns någon regering innan dess är Moderaterna redo att lägga fram en egen budget, med eller utan Alliansen, bekräftar Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Utan en ny regering i sikte tickar klockan mot den 15 november – den sista dagen som en ny budgetproposition kan lämnas in till riksdagen. Blir det ingen ny regering innan dess är Stefan Löfvens övergångsregering tvungen att lägga fram en ”neutral” budget, utan några nya initiativ eller inriktningar.

Nu uppger Moderaterna att de står redo att lägga fram en egen budget, som riksdagen får ta ställning till. Helst vill partiet se en gemensam Alliansbudget, men menar att man är redo att genomföra sin plan även utan Centerpartiets och Liberalernas stöd. Om den får stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle den röstas igenom, om inte C och L röstar emot.

– Om andra partier väljer att rösta på vår budget så är det inget jag ser som ett problem. Tvärtom skulle vi få en bättre politik för Sverige än vad vi har nu, säger Elisabeth Svantesson till TT.

SD redo att rösta

SD-ledaren Jimmie Åkesson har nyligen sagt att han kan tänka sig att rösta för en moderatbudget om den innehåller en skattesänkning för pensionärer. KD-ledaren Ebba Busch Thor, som helst vill se en gemensam Alliansbudget, tycker inte heller att det finns någon anledning att vänta med att ta ställning innan regeringsfrågan är löst.

– Snart är 2019 här. Man behöver ha klart för sig vilken budget och politisk inriktning som kommer att gälla då, säger Ebba Busch Thor till TT.

Men Allianskollegorna C och L säger att de inte redo att ta ställning för en gemensam Alliansbudget. Båda partierna tycker att frågan är för tidigt väckt, och menar att mycket kan hända innan den 15 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer