SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter

Mats Knutson: ”Relationen till SD är komplicerad för Moderaterna”

Publicerad

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson säger till SVT Nyheter Blekinge att ett samarbete mellan M, KD och SD i Sölvesborg kan bli det första i sitt slag.

Under onsdagen kommer M, KD, SD och det lokala SoL-partiet att gemensamt lämna besked om hur Sölvesborg ska styras.

Sverigedemokraterna i Sölvesborg har sedan tidigare erbjudit Moderaterna en kommunalrådspost under förutsättningen att partierna samarbetar.

– Om det här är ett samarbete där man delar på makten och vi får kommunalråd både från SD och M, då är det ett samarbete som vi inte sett någon annanstans, säger Mats Knutson, som själv kommer från Sölvesborg.

Han tillägger att det finns exempel på andra kommuner där man tagit stöd av SD, som Staffanstorp och Hörby.

– Men det här ser ut att vara mer av ett formaliserat samarbete.

Följer inte partiets riktlinjer

Skulle det bli ett rent samarbete så skulle det inte stämma överens med vad partiet har sagt på riksnivå, nämligen att man inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det följer inte Moderaternas riktlinje om samarbete med SD, men man har sett exempel på att Moderaterna på lokal nivå inte alltid följer de riktlinjerna, utan gör lite som man vill, trots att man på riksnivå inte gillar det.

Komplicerad relation

– Relationen till SD är komplicerad för Moderaterna. Delar av partiet tycker att man ska samarbeta eller ta stöd av SD, medan andra tycker att det är djupt problematiskt. Det är en konflikt som finns i partiet. Framför allt i Skåne finns en syn på att man ska kunna samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Mats Knutson.

Ett samarbete mellan KD, SD och M är större än bara en kommuns framtid.

– Det som händer i Sölvesborg kommer påverka den politiska debatten på riksplanet. Det kommer användas av Moderaternas politiska motståndare för att visa att Moderaterna inte är pålitliga för att politiskt isolera SD från inflytande.

Ett skyltfönster för SD

Det har också en symbolisk betydelse att det handlar om Jimmie Åkesson och Louise Erixons hemkommun.

– Sölvesborg kommer bli ett skyltfönster där Louise Erixons kändisskap gör att politiken får större spridning i landet, men också att granskningen av partiet och politiken blir mycket hårdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet