SVT:s meteorolog Pia Hultgren. Foto: SVT/TT

Lynnigt väder kring vårdagjämningen

Publicerad

Precis i dag infaller vårdagjämningen, då dag och natt är lika långa. Men att ljuset segrat över vintermörkret innebär inte per automatik att det blir sol och vårvärme.
– Våren är en lynnig årstid, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren, som ändå utlovar möjligheter att njuta av vädret under veckan.

Trots brasklappen om vårens lynnighet vågar hon utlova vårlikt väder då varmare luft är på ingång över stora delar av landet.

– Under torsdagen ser ut att bli en hel del sol och temperaturer kring tiograders-strecket i både Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. I norr kan det i och för sig bli blåsigt, men hittar man bara lite lä så kan man helt klart uppleva lite vårkänsla.

Värmland värmevinnare?

Pia Hultgren tippar att torsdagens topptemperaturer troligen uppnås i Värmland, Närke eller Västmanland med upp emot tolv grader. I det inre av Norrland och längs fjällkedjan blir det däremot blåsigt och en del snöbyar.

Och säg den glädje som varar. En vårlik fredagmorgon kommer säkert ingjuta förhoppningar i många vintertrötta själar, men ju längre dagen lider kommer det soliga vädret på många håll förbytas i snålblåst, regn och snö när ett lågtryck drar upp söderifrån.

Under lördagen försvinner molnen igen, men då blir det å andra sidan blåsigt. På söndagen utlovar Pia Hultgren ny vårvärme och goda chanser för den som önskar njuta av väder.

Enligt tabell

– Den meteorologiska våren har precis nått upp till Stockholmstrakten, och det är i stort sett enligt tidtabell. Däremot var våren väldigt tidig längst i söder, men sedan stannade det av för att nu ta fart igen.

Vad är det bästa med vårdagjämningen tycker du?

– Det är ju något speciellt med att ljuset segrar över mörkret. Sedan blir det ju andra fysikaliska processer som tar över i atmosfären när värmen kommer tillbaka. Där samlas mer energi, och därmed blir också vädret mer oförutsägbart.

Här kan du ta del av den senaste väderprognosen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer