M om minskade bidragsberoendet: ”Talar kanske inte tillräckligt mycket om det”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som försörjer sig på sociala ersättningar och bidrag har minskat över tid, det visar statistik från SCB.

I kvällens avsnitt av programmet ”30 minuter” intervjuas Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson om varför partiet inte oftare pratar om att allt fler utrikes födda faktiskt kommer i arbete.

Integrationen fortsätter att vara en av de hetaste politiska frågorna. I Agendas senaste partiledardebatt kallade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson arbetslösheten för ett integrationsproblem.

– Jag tror att regeringen underskattar vad som händer i ett land där fler och fler ska leva på färre och färre som arbetar. Det här sliter isär Sverige, sa han.

Men formuleringen om att färre och färre utrikesfödda arbetar stämmer inte överens med offentlig statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Från 48 till 65 procent

År 1997 var andelen förvärvsarbetande utrikes födda 48 procent. År 2019 var motsvarande siffra 65 procent.

– Det går bättre för en hel del. Men jag ser att det fortfarande finns mycket kvar att göra, säger Elisabeth Svantesson (M).

Anders Holmberg, SVT: Men hur mycket har ni talat om trenden att det går bättre och bättre?

– Jag nämner den ibland, men kanske inte tillräckligt mycket, säger hon.

Från var tjugoende till var tredje

SVT:s 30 minuter har undersökt statistiken i flera av landets socio-ekonomiskt utsatta områden.

Herrgården i Malmö är ett exempel. Där var år 1997 andelen förvärvsarbetande 5,3 procent. År 2010 hade siffran trefaldigats till 17,6 procent och år 2018 var siffran 31,4 procent.

M: ”Bostadsbrist en orsak”

Elisabeth Svantesson tror att en av förklaringarna till ökningen är att de som tidigare bodde i utsatta områden flyttade därifrån när de fick jobb. 

– Jag har varit i många av de här områdena. Nu kan man ofta inte få en bostad någon annanstans, det är en del av förklaringen, säger hon i programmet.

Lägsta andelen på decennier

Statistiken visar att andelen personer som försörjer sig på bidrag minskar även på nationell nivå.

År 2014 försörjdes 840 000 personer av bidrag i Sverige, 14,9 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

2019 var motsvarande siffra 745 000, alltså 12,7 procent av befolkningen. Det var den lägsta andelen Sverige hade haft på flera decennier.

Fotnot: Under pandemiåret 2020 ökade antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag till 790 000, 13,4 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.