Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Donald Trumps reaktion på domstolens utslag. Foto: EBU

Donald Trump döms för brott – historiskt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Juryn i det omtalade målet om Donald Trumps bokföringsbrott har avslutat sina överläggningar, rapporterar amerikanska medier.

Han döms på samtliga 34 åtalspunkter.

– Jag är en oskyldig man, säger Trump efter beskedet.

Strax efter klockan 23, svensk tid, kom domen. Donald Trump fälls på alla åtalspunkterna. Han blir därmed den första amerikanska expresidenten att förklaras skyldig till brott.

– Donald Trump är nu en dömd brottsling som ställer upp i presidentvalet, det är ett historiskt ögonblick i amerikansk historia, som prövar hans väljares tålamod ytterligare. De frälsta lär stanna kvar hos honom, men frågan är hur osäkra mittenväljare reagerar, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Rättegång mot Donald Trump

Trump förnekar brott och hävdar att rättegången är politiskt motiverad.

– Detta var en riggad, skamlig rättegång, jag är en väldigt oskyldig man, säger han i en kommentar efter att han fällts av juryn.

Grundar sig i kampanjen från 2016

I rättegången åtalades Trump på 34 punkter för bokföringsbrott i New York. Expresidenten anklagades för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Åklagarsidans linje har varit att Trump försökte påverka valet 2016 genom att, med hjälp av utbetalningarna, dölja ofördelaktiga uppgifter om hans relation med porrstjärnan Stormy Daniels.

Hon gav i vittnesbåset intima detaljer om förhållandet under rättegången, en nyckel i åtalet enligt biträdande åklagare Joshua Steinglass slutplädering.

– Det var precis det hon sade som den åtalade inte ville att de amerikanska väljarna skulle se, sade han tidigare i veckan.

Ifrågasatt vittne

Försvaret hävdade att åklagarens huvudvittne Michael Cohen, Trumps tidigare advokat och ”fixare”, inte är trovärdig och anklagade honom för att ljuga i vittnesbåset.

– Han förkroppsligar begreppet rimligt tvivel. Bokstavligen, sa Trumps försvarsadvokat om Cohen enligt Politico.

Fler än 20 personer har vittnat i rättegången. Påföljden meddelas den 11 juli. Trump riskerar fängelse, men kan också få villkorligt straff.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utsände utanför domstolen i New York. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Donald Trump

Mer i ämnet