Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då väntas besked komma från domstolen – hör SVT:s Stefan Åsberg på plats i New York. Foto: SVT

Trumprättegången avslutas – nu ska juryn avgöra

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i New York mot USA:s tidigare president Donald Trump går in i sin sista fas. Åklagaren hävdade i sin slutplädering att det faktum att relationen mellan Trump och porrstjärnan Stormy Daniels mörkades under presidentvalskampanjen 2016 mycket väl kan ha varit det som avgjorde valutgången och satte Trump i Vita huset, skriver Washington Post.

Målet lämnas nu över till juryn, som ska inleda överläggningar under onsdagen. Åklagaren och försvaret la under tisdagen fram sina slutpläderingar i det första brottmålet någonsin mot en amerikansk ex-president. Försvaret hävdade att åklagarens huvudvittne Michael Cohen, Trumps tidigare advokat och ”fixare”, inte är trovärdig och anklagade honom för att ljuga i vittnesbåset.

– Han förkroppsligar begreppet rimligt tvivel. Bokstavligen, sa Trumps försvarsadvokat om Cohen, skriver Politico.

Utrikesbyrån

Intima detaljer

Åklagarsidans stora utmaning har varit att påvisa att den felaktiga bokföringen gjordes för att skyla över större, inte helt specificerade brott: de menar att Trump försökte påverka valet 2016 genom att dölja ofördelaktig information – om relationen med Daniels.

Hon gav i vittnesbåset intima detaljer om förhållandet, en nyckel i åtalet enligt biträdande åklagare Joshua Steinglass slutplädering.

– Det var precis det hon sade som den åtalade inte ville att de amerikanska väljarna skulle se, sade han på tisdagen.

Hur ska det sluta?

De 34 fallen av bokföringsbrott, som åtalet bygger på, fokuserar på hur återbetalningar till Michael Cohen registrerats. Huvudvittnet Cohen berättade som vittne att han gjorde utbetalningar, så kallade ”hush money” – tystnadspengar, till Daniels på Trumps direkta order.

Kommer juryn bestående av tolv Manhattan-bor att fälla Donald Trump på de 34 åtalspunkterna för bokföringsbrott? Eller fria? Eller fälla på några av åtalspunkterna? Ytterligare ett scenario är att juryn inte kan enas om en dom. Eftersom juryn måste vara enig skulle det i så fall betyda att rättegången ogiltigförklaras.

Se Utrikesbyrån: Trumps nio liv på SVT Play.

New York-åtalet mot Donald Trump

Donald Trump åtalades i mars i fjol på 34 punkter för bokföringsbrott i New York. Rättegången startade den 15 april och är nu inne i sin slutfas.

Expresidenten anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Dessa ska sedermera ha bokförts som juridiska utgifter, vilket kan vara ett brott mot New Yorks stränga kampanjfinansieringslagar och utgöra skattebrott.

Trump nekar till brott, har kallat åtalet ”politisk förföljelse” och har på olika sätt försökt få det uppskjutet eller nerlagt. Han riskerar fängelse i delstatsmålet men kan också få ett villkorligt straff.

Åtalet beskrivs ofta som det minst graverande av de fyra åtal som väckts mot honom. Det är oklart om rättegång i någon av de övriga tre hinner genomföras före presidentvalet i november.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet