Under måndagen träffades Macron och Putin för att diskutera läget i Ukraina. Foto: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Macron: Tror inte på några snabba mirakel i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Inga snabba mirakel väntar när Frankrikes president Emmanuel Macron träffar Rysslands Vladimir Putin i Moskva.

”Måttlig optimism” uttrycks ändå från fransk sida om krisen kring Ukraina.

Den franske presidenten är den hittills tyngsta västledaren att söka upp sin ryske motsvarighet i Kreml sedan krisen i öst tog fart i december.

Strax före klockan 17 på måndagseftermiddagen, svensk tid, kablades tv-bilder ut på de två ledarna vid varsin ände av ett jättelikt mötesbord.

– Jag är väldigt glad över att träffa dig, käre Emmanuel. Jag kan se hur hårt Frankrike anstränger sig för att upprätthålla rättvisa säkerhetsprinciper och lösa krisen i Ukraina, säger Putin, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Jag tror att dagens möte kan inleda en process av avspänning, svarar Macron.

Inga mirakel

Till franska journalister ombord på planet till Moskva sade sig Macron vara ”beslutsam” och ”måttligt optimistisk” inför mötet.

– Men jag tror inte på några snabba mirakel, sade presidenten enligt franska tv-kanalen BFM TV.

Måndagens besök passar egentligen båda herrarna utmärkt. Såväl Putin som Macron är måna om att framstå som några av de tyngsta spelarna i den internationella politiken. De företräder också två av världens största militärmakter – även om de på andra områden, inte minst ekonomiskt, hamnat på efterkälken jämfört med USA och Kina.

Inför mötet har Macron talat med såväl USA:s president Joe Biden som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Nato-chefen Jens Stoltenberg. I torsdags hade han telefonsamtal med både Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

”Komplicerat”

Några dramatiska genombrott väntas inte från måndagsmötet.

– Läget är alldeles för komplicerat för att vänta sig avgörande genombrott från ett möte, sade Putins talesman Dmitrij Peskov till journalister i Moskva, enligt nyhetsbyrån AFP.

Peskov räknade ändå med en ”innehållsrik och lång” diskussion mellan ledarna.

– Macron har själv sagt åt Putin att han kommer med vissa idéer för att hitta möjliga alternativ för att desarmera spänningarna i Europa, sade Peskov.

Den franska presidenten har i sin tur upprepade gånger betonat behovet av en ”dialog” med Ryssland.

– Vi behöver reda ut och minska alla oklarheter på båda sidor för att se vad vi är oeniga om och på vilka punkter det kan finnas enighet, sade han på planet till Moskva, enligt nyhetsbyrån AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.