Foto: ScanpixVisa alla (4)
Visa alla (4)

Maffian möjligt hot mot påven

Uppdaterad
Publicerad

En av Italiens ledande åklagare Nicola Gratteri konstaterar att maffian med all säkerhet överväger att slå till mot påven.

Det spektakulära uttalandet gjordes av Nicola Gratteri för tidningen Il Fatto Quotidiano som är en av Italiens ledande åklagare när det gäller mål som har kopplingar till den italienska maffian.

Gratteri har också nyligen publicerat boken Acqua Santissima (Heligt vatten) i vilken han beskriver den katolska kyrkans oheliga allians med Ndranghetamaffian i Kalabrien.

Franciskus öppenhet en säkerhetsrisk

Den nye påven har gjort sig känd för sin enkla stil och för att sky den rigorösa säkerhetsapparat som brukar omge katolska kyrkans främste företrädare.

Han far runt i en enkel blå Ford Focus utan den tungt beväpnade eskort som romborna vant sig vid att se kring påvens person.

Franciskus har sagt sig vilja undvika påvevärdighetens fällor som stänger in och skärmar av ledaren för världens största kyrka från sina trosfränder. Han uppträder öppet och oskyddat vid sina möten med troende på Petersplatsen.

Dessutom har han övergivit den skottsäkra påvemobilen som introducerades efter att påven Johannes Paulus II blivit skjuten på Petersplatsen 1981.

Utmanar mäktiga intressen

Franciskus har också tagit sig an uppgiften att bekämpa ekonomisk korruption och slöseri inom Vatikanen. Han har också gjort hårda uttalanden med maffian som tydlig adressat om den ”orena brödföda” som mutor och korruption utgör.

Gratteri konstaterar att påven rör sig åt rätt håll när han angriper Vatikanens ekonomiska kärna, men säger också att det kan ha förskaffat honom fiender, framförallt i den Kalabriska maffian som är Italiens mest fruktade.

– De som har gynnats av makten och välståndet som kommer från kyrkan är nervösa och upprörda, konstaterar Gratteri. På frågan om Maffian kan tänkas slå till mot påven svarar han att han inte vet om sådana planer finns, men tillägger att:

– De överväger det garanterat. Han kan bli ett hot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny påve vald

Mer i ämnet