Foto: Kenneth Paulsson, TT arkiv

Mäklare: ”Många ser det som meningslöst att sälja”

Publicerad

Bittra arvstvister eller samhällsservice som tynat bort – det finns många orsaker till att hus lämnas öde. Ofta skiljer sig skälen åt beroende på var i landet huset ligger.

Jobben är borta, de unga har flyttat, skolan är nedlagd och affären stängd för gott. Det är sedan årtionden de vanligaste faktorerna bakom att hus blir övergivna. Den här typen av avfolkningsbygder finns över hela Sverige, men på somliga platser håller ett trendbrott på att ske.

– Vissa områden har en fantastisk utveckling där många tomma hus väcks till liv igen och dit familjer flyttat ända från Mälardalen för att få bättre livskvalitet, berättar Björn Löfgren som arbetar som fastighetsmäklare i Jämtland.

Ringar på vattnet

I trakterna kring snabbväxande Åre och centralorten Östersund har huspriserna stigit kraftigt under en rad år. En utveckling som enligt Björn Löfgren successivt även gjort områdena intill attraktiva, eftersom man där får mer hus för pengarna. Och effekten sprider sig allt längre ut i bygderna.

Samtidigt poängterar Björn Löfgren att Jämtland är ett vidsträckt län med stora kontraster.

– Det finns andra trakter där husen inte går att sälja, hur billiga de än är. Många som ärver hus väljer därför att behålla dem som fritidsboenden, men sedan används de inte utan lämnas rätt öde.

Foto: Marko Säävälä, TT arkiv

Även 75 mil söderut, på den bördiga Västgötaslätten, finns det gott om öde bostadshus, men av helt andra skäl än i Norrlands inland. Det berättar Lars Johansson som är mäklare i Västra Skaraborg med bas i Lidköping:

– Husen övergavs ofta i samband med att mindre gårdar köptes upp av större jordbruk. De nya ägarna har sällan behov av bostadshusen, som i stället blivit stående utan underhåll.

Stora renoveringsbehov

Han menar att efterfrågan växer på den här typen av hus, där trädgården vuxit igen och tiden tycks ha stått stilla i decennier. Inte minst från folk med renoveringsambitioner som vill använda husen som fritidsboenden.

Slutpriset blir ofta en bråkdel av vad en bostadsrätt i närliggande Göteborgsområdet kostar, men Lars Johansson poängterar att med köpet följer ofta stora renoveringsbehov.

– Många lantbrukare som har ödehus på sina marker är inte heller särskilt intresserade av att sälja dem. Dels för att de knappt ger några pengar och dels för att jordbruket inte går att driva lika rationellt på åkrarna intill när husen blir bebodda igen. Det går inte att sprida gödsel och köra skördetröska som man vill när det finns grannar att ta hänsyn till.

Övergivna hus – det här gäller

  • Hus är sällan övergivna i juridisk mening – hur förfallna de än är. De har så gott som alltid en ägare och att gå in i huset utan dennes tillstånd är brottsligt.
  • Juridiskt gör den som ”obehörigen intränger eller kvarstannar i en fastighet där ingen bor”, sig skyldig till olaga intrång. Det gäller även tomma fabriker, kontor och affärslokaler.
  • Den som går in i någons hem utan tillåtelse begår hemfridsbrott. Det gäller även sommarstugor, husvagnar eller båtar där någon bara bor periodiskt.
  • Straffet för båda brotten är böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.