Foto: Foto: Erik Simander / TT, Mikael Fritzon / TT

Målet om 100 000 tester i veckan inte uppnått

Publicerad

Målet att testa 100 000 personer i veckan för misstänkt covid-19 är ännu inte uppnått. Men enligt Folkhälsomyndigheten är det nu endast ett fåtal regioner som inte börjat med storskalig testning.

Folkhälsomyndigheten fick den sista mars i uppdrag av regeringen att hjälpa regionerna att utöka provtagningen av covid-19. I början av april uppgav Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att det inom några veckor skulle kunna tas 100 000 tester per vecka av misstänkt covid-19.

Förra veckan utfördes 75 000 sådana tester i Sverige.

Coronapandemin

– Siffran 100 000 är en rimlig nivå att sikta mot men det kan vara relevant med både högre och lägre. Målet är ändamålsenlig testning, säger Karin Tegmark Wisell.

Målet om att utöka kapaciteten har ju funnits länge, tycker du att det är ett fullgott resultat, så som det ser ut nu?

– Just nu tycker jag att det är ett bra resultat.

FHM: Storskalig testning är igång

SVT Nyheter kunde förra veckan visa att endast en minoritet av regionerna kunde erbjuda covid-19 tester för alla som vill testa sig. Vilka som får testa sig varierar fortfarande över landet, men enligt Tegmark Wisell har det hänt mycket med testningskapaciteten de senaste dagarna. Nästa vecka väntas ännu fler regioner komma igång med storskalig testning.

– De flesta regionerna har nu etablerat eller är i färd med att etablera storskalig testning och att det är ett fåtal regioner som fortfarande inte har haft möjlighet att etablera storskalig testning.

Längre tid än väntat

Samtidigt har det tagit längre tid än beräknat, säger Tegmark Wisell.

– Vi underskattade nog en del i komplexiteten. Jag hade inte förväntat mig att det skulle ta riktigt så lång tid.

Fortsatt materialbrist

Regionerna har i vissa fall varit avvaktande med att påbörja storskalig testning för att undvika att övrig sjukvård påverkas, enligt Tegmark Wisell. Det har också varit svårt att snabbt etablera de digitala system som krävs samt problem med tillgång på material.

I början handlade problemen om provpinnar – och den senaste frågan är brist på provtagningsrör.

– Varje vecka inventerar vi kapaciteten på laboratorierna för att säkerställa att det finns tillgång på material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet