Folkhälsomyndigheten: “Kommer kunna testa 100 000 personer i veckan”

Uppdaterad
Publicerad

En stor insats för att kunna coronatesta fler i Sverige är på väg. Med start så tidigt som redan nu i veckan.

– Inom några veckor vill vi kunna testa 100 000 personer i veckan, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på folkhälsomyndigheten i SVT:s Agenda

Folkhälsomyndigheten har i uppgift att hitta en strategi för att utöka testningen av misstänka fall av covid-19 och då handlar det främst om testning av vårdpersonal.

I nuläget testas runt 12 000 - 13 000 personer i veckan. En ny andel tester kan enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten nå ut så tidigt som redan nästa vecka.

– Vi fick denna uppgift för en vecka sedan och det tar en viss tid att bygga upp kapaciteten. Vi vill facilitera att man kommer igång så fort som möjligt, säger hon i SVT:s Agenda.

Den primära gruppen som kommer att testas är de som är sjuka.

– Vår förhoppning är att vi kommer att kunna bygga upp det här rejält. Inom några veckor vill vi kunna testa 100 000 personer i veckan, säger Karin Tegmark Wisell.

Munskydd kan hjälpa

Ytterligare nytt från myndigheten är att munskydd, som Folkhälsomyndigheten fram till nu vidhållit inte fungerar som skydd mot sjukdomen kan ge ett skydd.

– Nu finns det ny data på att munskydden faktiskt kan hjälpa mot droppsmitta. Vi får ny kunskap hela tiden, säger Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.