Nyligen togs ett historiskt beslut att öppna beredskapslagren i Finland. I internationell jämförelse bedöms Finlands beredskap vara på god nivå.

Hemliga finska beredskapslager öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från många andra europeiska länder har Finlands regering kunnat lova sin befolkning att det inte kommer att råda någon brist på varken skydds- eller sjukvårdsutrustning. Massiva hemliga lagerlokaler i de finska skogarna hyser sjukvårdsmateriel i överflöd för att säkerställa att sjukhusen ska ha utrustning, specifikt för att behandla just viruspatienter.

I finska Lappland upptäcktes ett av de allra första coronafallen i Finland. Sedan dess har Sverige och Finland tagit olika vägar i kampen mot den världsomspännande coronapandemin. 

I ett tidigt skede stängde Finland skolor och försatte huvudstadsregionen i karantän. På den svenska sidan har ett mer försiktigt grepp anammats. 

Men i Sverige kämpar vårdpersonalen även med den stora materielbristen. Grannlandet i öst däremot, har sitt på det torra. Sedan världskrigen har Finland skyddade, hemliga beredskapslager.

 – Vi har en mycket lång tradition av beredskapslager, säger Tomi Lounema, direktör för Försörjningsberedskapscentralen till SVT Agenda.

Nyligen togs ett historiskt beslut att öppna lagren för första gången någonsin. I internationell jämförelse bedöms Finlands beredskap vara på god nivå.  

 – Vi underhåller och utvecklar dem löpande, tillägger Tomi Lounema.

Pandemiplan

Landet har även en pandemiplan, varav den senaste fastställdes efter svininfluensan 2009.

– Där har vi fastslagit behovet av skyddsutrustning och matriel. Vi kan i stort sett täcka behovet med det vi har i förråden, säger Tuija Kumpulainen, social- och hälsovårdsministeriet i Finland till SVT.

“Kommer inte ta slut”  

Lagren finns på hemlig ort och det är inte tillåtet att komma dit, men myndigheternas egna bilder visar enorma välfyllda hallar.  

 – Det handlar om miljontals operationsmunskydd och hundratusentals andningsskydd som vi kan använda på fältet, säger Päivi Sillanaukee, kanslichef vid social- och hälsovårdsministeriet, i SVT Agenda.

 – Det kommer inte ta slut, säger Päivi Sillanaukee.

Kommer inte hjälpa Sverige 

Men på frågan huruvida Finlands kapacitet på lagerhållning av skyddsutrustning är så pass stor att de skulle kunna hjälpa andra länder, blir det ett blankt nej.  

 – Tyvärr kan vi inte göra det enligt finsk lagstiftning. Beredskapslagren får endast användas av finska medborgare och samhällsfunktioner, säger Tomi Lounema.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.