Helsingforsregionen isoleras i kampen mot coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Helsingforsregionen isoleras från resten av landet i tre veckor. Det är finska regeringens senaste drag i kampen mot coronaviruset.

Det blir förbjudet med in- och utresor till det finska landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger. Det meddelade den finska regeringen vid en pressträff på onsdagskvällen.

– Det har blivit nödvändigt att införa begränsningar av rörelsefriheten, säger statsminister Sanna Marin.

Coronapandemin

Det finns dock vissa undantag, exempelvis får alla åka hem till den ort där de bor. De nya restriktionerna kommer att gälla under tre veckor, fram till den 19 april.

Anledningen är att regionen Nyland, med närmare 1,7 miljoner invånare, har haft de flesta sjukdomsfallen och man hoppas att restriktionerna kan motverka smittspridningen.

880 coronafall hittills

Rent praktiskt är det polisen som har i uppdrag att upprätthålla restriktionerna.

– Men förhoppningen är att folk ska följa det här frivilligt, säger inrikesministern Maria Ohisalo.

Regeringen vädjar dessutom till alla krögare att stänga krogar, nattklubbar och kafeer för kunder. Enligt statsminister Sanna Marin är tanken att det ska komma restriktioner gällande det inom kort.

Hittills har 880 coronafall samt tre dödsfall till följd av viruset bekräftats i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet