Foto: SVT Agenda

Socialministern: ”Fel att avskaffa Sveriges beredskapslager”

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från Finland har inte Sverige några beredskapslager. Det har dock funnits, men lagren har avskaffats och används nu till annat. Socialminister Lena Hallengren (S) berättar i SVT Agenda om beslutet att avskaffa dem.

Sverige hade tidigare, precis som Finland, beredskapslager, men lokalerna har tömts och används nu till annat. Socialminister Lena Hallengren berättar i SVT Agenda om beslutet.

 – Ja det är rätt, vi har haft stora lager och vi har brett, över alla partier sett till att avskaffa dessa. Det ser vi i det här läget att det var fel, säger hon.

 – Det är så dags att säga det nu, men vi håller på med arbetet att bygga upp den här beredskapen igen.

På frågan om varför vi inte längre ansågs behöva beredskapen säger ministern att hon inte vill peka ut någon.

 – Vi är i en extraordinär kris och jag vill inte peka finger på någon, för det är många som behöver tänka till över de system som vi har haft och hur vi har rustat oss. Vi behöver se till att ha en bättre ordning och se till att vi står bättre rustade inför framtiden, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.