Mammalediga läraren som fått Lukasjenko-regimen att skaka

Uppdaterad
Publicerad

Marken gungar under presidenten Alexander Lukasjenkos fötter. Svetlana Tichanovskaja, som utmanade i valet, har blivit världskänd över bara ett par månader. Här är historien om hur en mammaledig lärarinnan utmanade regimen i Belarus.

Allt tog fart i maj för Svetlana Tichanovskaja, när hennes make Sergej blev gripen. Han hade tänkt kandidera till president, men begäran att kandidera avslogs och han blev istället gripen.

Svetlana funderade noga, men bestämde sig till slut för att kandidera istället för maken.

– Det är blandade känslor. Mestadels är jag dock glad. Nu kan jag kämpa för min man och för människor i Belarus, sa hon då.

Snabbt fick hon stort stöd, och allt fler började våga visa sitt missnöje med Lukasjenko-regimen.

Kvinnlig trio i fronten av oppositionella kampen

Vid sin sida har hon under kampanjen haft Veronika Tsepkalo, gift med oppositionspolitikern Valerij Tsepkalo, som tidigare i somras flydde till Ryssland. Som kampanjchef har Svetlana haft Maria Kolesnikova, som tidigare jobbade för en annan oppositionspolitiker, Viktar Babryka. Babaryka greps i juni, misstänkt för pengatvätt och skattebrott, men anklagelserna har ifrågasatts av många. 

Efter valet, som av omvärlden målats upp som uppgjort, flydde Svetlana till Litauen eftersom hon var orolig för sina barns säkerhet. Därifrån skickar hon en uppmaning till världens statschefer:

– Erkänn inte resultatet i det här riggade valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer