EU erkänner inte det ifrågasatta resultatet i Belarus presidentval meddelar Europarådets ordförande Charles Michel. Foto: Olivier Hoslet, AFP/ TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya sanktioner införs mot Belarus

Uppdaterad
Publicerad

EU erkänner inte det ifrågasatta resultatet i Belarus presidentval och kommer att införa nya sanktioner inom kort, meddelar Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Samtidigt eskalerar oroligheterna i landet. På onsdagen beordrade Alexander Lukashenko bland annat polis att gripa in mot demonstranter.

Efter den senaste tidens massdemonstrationer i Belarus beordrade landets president Alexander Lukashenko på ondagen polis att gripa in mot demonstranter i Minsk.

Ordern kom samtidigt som presidenten meddelade att landets underrättelsetjänst ska fortsätta söka efter organisatörer av gatuprotester. Och att anställda vid landets statliga medier, som slutat i protest, inte kommer att återanställas. Även bevakningen vid landets gränser förstärktes, rapporterar Reuters.

– Det ska inte längre vara någon oordning i Minsk av något slag. Folk är trötta. Folk kräver lugn och ro, sade Lukashenko, enligt nyhetsbyrån.

”EU fördömer valfusket”

Efter ett digitalt toppmöte mellan Europeiska rådets ledamöter på onsdagen meddelades också att EU inte godkänner resultatet efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti, och att ytterligare sanktioner ska sättas in.

– EU kommer inom kort att införa sanktioner mot en ansenlig mängd individer som ligger bakom, våldet, repressionen och valfusket, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel efter ett extrainkallat digitalt toppmöte.

Sveriges statsminister Stefan Löfven uppger att det rådde stor enighet bland EU-ledarna, enligt TT.

”Jag och mina EU-kollegor fördömer den belarusiska regimens agerande efter presidentvalet 9 augusti”, säger statsministern i ett uttalande, och fortsätter:

”Valet var inte fritt och inte rättvist och EU fördömer valfusket, hoten, våldet och de olagliga arresteringarna av fredliga demonstranter”.

”Har förlorat all legitimitet”

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja uppmanade inför toppmötet att inte erkänna det ifrågasatta presidentvalet i landet, utan i stället respektera vad hon beskriver som det belarusiska folkets verkliga önskan, skriver TT.

– Lukasjenko har förlorat all legitimitet i vårt lands och i omvärldens ögon, säger Tichanovskaja i ett videouttalande från exilen i Litauen.

Hon har lovat att organisera nya, fria och rättvisa val om Lukasjenko avgår. Allierade oppositionspolitiker har bildat ett övergångsråd för att hantera ett eventuellt maktskifte.

”Tror inte Ryssland agerar militärt”

Så här säger SVT:s korrespondent i Ryssland, Bert Sundström, på frågan om hur han tror att Ryssland kommer agera.

– Jag tror på en fredlig utveckling. Efter det som har hänt med sanktioner från EU och andra länder efter Rysslands agerande på Krim och östra Ukraina skulle det bli kostsamt. Att Ryssland skulle agera militärt är svårt och kostsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer