ANALYS: Manchin tvingar av Biden guldbyxorna – igen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Som journalist förstår man inte alltid omedelbart att man är med om ett historiskt ögonblick.  

Det tog mig en stund när jag stod utanför Capitolium för snart ett år sedan. Och det tog det rutinerade Fox News-ankaret Bret Baier några ögonblick innan han förstod vad demokraternas senator från West Virginia, Joe Manchin faktiskt sa i hans program i natt. 

”Så, det är över? Det här… det här är ett nej?” frågade Bret Baier. 

”Det är ett nej till den här lagstiftningen”, svarade Manchin.

Fouad Youcefi

Reporter

Med åtta små ord i ett tv-program verkar Manchin, Joe Bidens partikamrat, ha dödat det omfattande reformpaket som skulle kröna Bidens första, och kanske enda, presidentperiod. Build back better, eller BBB, var en av Joe Bidens allra viktigaste vallöften och en återkommande slogan. 

Om Bidenadministrationen inte lyckas vända Manchin så kommer detta att vara Joe Bidens allra svåraste inrikespolitiska nederlag hittills. 

Visserligen har delar av det som ingick i valsloganen redan genomförts. Utrullningen av vaccin samt ekonomiskt stöd till människor och företag röstades igenom i mars, och en stor satsning på infrastruktur blev, om än urvattnad, till lag för en månad sen.

”Viktigaste delen av Bidens vallöfte”

Kvar fanns den kanske viktigaste delen av Bidens vallöfte, den som fick samma namn som presidentens slogan. Build back Better kan förenklat beskrivas som en tredjedel välfärdspaket med exempelvis barnbidrag på 3 000 kronor i månaden och gratis förskola för 3- och 4-åringar.

En tredjedel klimatrelaterade satsningar för en grön omställning (omkring 500 miljarder dollar) som skulle sänka de amerikanska utsläppen rejält. Bland annat ska amerikanska postmyndigheten byta sina 165 000 bensin- och dieseldrivna bilar till elbilar. Och så en tredjedel med pengar till exempelvis satsningar på bostäder och pristak på vissa läkemedel.

Nu är framtiden för de förslagen oviss. 

Manchin har förklarat sitt besked med att han inte vill öka den redan astronomiska amerikanska statsskulden, men också med att han är orolig för inflationen och de ökande priserna på el, bensin och annat. Den amerikanska inflationstakten låg i november på 6,8 procent, den högsta siffran på 40 år.

Fler saker spelar in

Men det finns också skäl att anta att fler saker spelar in i Manchins beslut. Manchin är nämligen något så ovanligt som en Demokratisk senator från en mycket Republikansk delstat. I West Virginia skiljde det nästan 40 procentenheter mellan Joe Biden (29,7%) och Donald Trump (68,6%). Ändå lyckades Manchin med nöd och näppe hålla sig kvar i senaten vid förra Mellanårsvalet 2018.

Men det innebär att senatorn vet att hans väljarbas i hemdelstaten till stor del består av människor villiga att rösta på en republikan. West Virginia, som också kallas för koldelstaten är mycket beroende av fossilindustrin, och Bidens löften om grön omställning skapar därför stor oro bland Manchins väljare. 

Nu återstår för Vita huset att försöka rädda det som räddas kan i BBB. Det måste i sammanhanget smärta Joe Biden att han gick till val som mittendemokrat – och nu fick sitt kanske viktigaste vallöfte omkullkastat av en annan mittendemokrat. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.